Gin Distillery, Whitechapel
London
UK

Open Practice Architecture has recently completed the conversion of a Victorian Gin Distillery into a family home. As the distillery is surrounded by other buildings the design challenge was to bring in lots of natural light whilst maintaining privacy.

 

The choice of materials focuses on simplicity and durability. Exposed steelwork with timber and polished concrete surfaces make up the ground floor living spaces with large Crittall windows reinstating the original rhythm of apertures. 

 

A black steel staircase at the back of the home emerges into a sun-filled landing off which sit two modern cabin style bedrooms and a bathroom with Scandinavian redwood ceilings. The enclosed terrace connects to the bedrooms and allows for a tranquil outdoor escape from the bustle of surrounding Whitechapel. Throughout the interior, carefully placed apertures allow patterns of light to drift across the surfaces as each day progresses.

 

The project has recently been shortlisted for RIBA London Award